Érzed a nyomást?

Ha ezt olvasod, akkor valószínűleg túléltél már legalább 2 évet az egyetemből. Elsajátítottad az önálló tanulás képességét, és idő közben átmentél különböző megmérettetéseken és vizsgákon.

Az utolsó év azonban olyan további követelményeket hoz magával, mint például a szakdolgozat megírása, az első fontosabb projektek teljesítíse és a jövőbeli karrier tervezése. Előfordulhat, hogy el kell köszönnöd majd barátoktól, vagy esetleg alkalmazkodni, ha vissza kell költöznöd a családodhoz. Nem meglepő, hogy néhány végzős hallgató elvesztheti a fókuszt és a motivációt a második félévben. A munka mennyiségének növekedése kimerültséghez és túlterheltséghez vezethet. Néha egyszerűbbnek tűnhet „homokba dugni a fejed”.

Ha úgy érzed, hogy szem elől veszíted a célt, állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el azon, hogy miért jöttél az egyetemre. Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:

 • Miért csinálom ezt a szakot?
 • Mit kapok ettől a képzéstől? Mit szeretnék nyerni vele?
 • Hova vihet el engem ez a diploma?

A kérdésekre adott válaszaid emlékeztetőül szolgálhatnak, hogy eredetileg miért jöttél az egyetemre, és segíthetnek visszatalálni a kezdeti reményeidhez és ambícióidhoz a jövővel kapcsolatban.

Egyensúlyozás

Segíthet, ha listát készítesz a kihívásokról, amelyekkel szembe kell nézned ebben az időszakban. Vedd figyelembe az összes tényezőt, ami feszültséget okozhat: határidők, lakhatás, anyagi helyzet, munka, kapcsolatok. Ha kész a listád elkezdhetsz priorizálni.

Mivel kell most foglalkoznom?
Mivel kell a héten foglalkoznom?
Mivel kell ebben a hónapban foglalkoznom?

Készíts tanulási tervet, amelybe felvezeted a céljaidat is arra vonatkozóan, hogy napról napra mit tervezel végrehajtani. Használj naplót vagy napi táblázatokat. Ne feledd, hogy nyugodtan kérhetsz segítséget az oktatóidtól, ha nem vagy biztos a munkádban.

Mindenképpen tarts szüneteket, és tegyél valamit saját magadért! Akár jutalmazd meg magad, ha például végeztél egy beadandóval vagy megírtad az önéletrajzodat.

Ne félj segítséget kérni. Mindannyiunknak szüksége van támogatásra életünk nehezebb időszakaiban. Ha úgy érzed, hogy az aggodalmaid a tanulmányaid útjába állnak, akkor beszélj egy tanácsadóval, pszichológussal.

ELTE Lágymányosi campus, D épület; 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C Déli épület 0.727-es terem, 0.203-as terem, 00.721-es terem

diaktanacsadas@inf.elte.hu 

Stresszkezelés

A stressz az élet részre. Motiváló erő lehet a határidők betartásában, és megvéd a felesleges kockázatvállalástól. Néha azonban előfordul, hogy túl sok dolgot szeretnél egyszerre vállalni és ez káros hatással lehet a fizikai és lelki egészségre. A stresszlevezetés érdekében többféle lépést is tehetsz:

 • Tarts szünetet a tanulásban!
 • Vigyázz magadra egészséges étkezéssel és rendszeres mozgással!
 • Lépj kapcsolatba a barátaiddal és a családoddal!
 • Jutalmazd meg magad, menj el moziba, fizess be egy masszázsra!
 • Próbálkozz légzési gyakorlatokkal!

Relaxációs légzés

Ez a gyakorlat egyszerű és diszkrét. Megcsinálhatod vizsga előtt is vagy tanulás közben. Ha hosszabb a kilégzés, mint a belégzés, az nyugtató hatással bír. A számolásra való koncentrálás szintén segít elcsendesíteni a gondolatokat, és megszabadulni az aggodalmaktól.

 1. Belégzés közben számolj el 7-ig!
 2. Tartsd bent a levegőt 4-ig számolva!
 3. Kilégzés közben számolj el 11-ig!

Ismételt meg még háromszor-négyszer!

Az önbizalom megtartása

Ha túl vagyunk terhelve, akkor nagyon könnyi egy negatív spirálba esni és elveszíteni az önbizalmunkat. Olyan gondolatokkal kezdődhet, mint például az „Nem tudom megcsinálni”, amiből aztán „Annyira le vagyok maradva a munkával” lesz, és végül pedig már azt gondoljuk, hogy „Nem vagyok elég jó”. Meg kell tanulnunk a kezdeti negatív gondolatból pozitívat csinálni. A „Nem tudom megcsinálni”-ból lehet „Elvégeztem az első két évet” vagy akár „Sikerrel járhatok” is.

Írd le az eddig elért eredményeidet, és tedd ki őket egy jól látható helyre, hogy emlékeztessenek a sikereidre. Ha olyan kihívásokkal kell szembenézned, amely kezelhetetlennek tűnik, szedj össze annyiféle megoldást, amennyit csak tudsz, hogy könnyebb legyen döntened, hogy hogyan láss hozzájuk.

Például:

„Ezt az anyagot képtelenség megérteni”

Lehetséges megoldások

 • Találkozni más hallgatókkal, hogy megbeszéljük az anyagot
 • Egyeztetni egy találkozót az oktatóval
 • Körüljárni a témát
 • Időt szánni a törzsanyag értelmezésére
 • Átgondolni, hogy a nap mely időszakában fogadom be legkönnyebben az információkat 

Személyes akcióterv

Tűzz ki magadnak teendőket, amelyek segítenek megszerezni a vágyott diplomát. Ezekbe beletartozhatnak az alábbiak:
– a tanulási szokások megváltoztatása, például annak a napszaknak a megtalálása, amelyben a legjobban tudsz figyelni
– valami új módszer kipróbálása a stresszkezelésre
– megtanulni nemet mondani másoknak, amikor a tanulmányaidra kell koncentrálnod
– a feladataid priorizálása
– idő szakítása a jövőbeli terveidre, ami jelentheti azt, hogy időpontot foglalsz egy pályatanácsadónál, vagy azt is, hogy elkezdesz munkát keresni

‘Determine what specific goal you want to achieve. Then dedicate yourself to its attainment with unswerving singleness of purpose.’ Paul J. Meyer (Founder of Success Motivation International)

Az utolsó év túlélése