A koronavírus-járvány következtében olyan sajátos helyzetben vagyunk, amiben még sosem voltunk. Az egyetemünk távoktatásra állt át 2020. március 23-tól, ami nagyon fontos és jó lehetőség a félév folytatására. Ugyanakkor a jelenlegi helyzet kezelését mindenki most „tanulja”, s nagyon gyorsan kell alkalmazkodnunk a megváltozott helyzethez. Az egyetem és a Kar dolgozói és oktatói azon dolgoztak az elmúlt időszakban, hogy mindez minél könnyebben és gördülékenyebben valósuljon meg, de most talán még fontosabb, mint eddig, hogy egymásnak visszajelzést adjunk, jelezzük a nehézségeket, esetleges észlelt hiányosságokat, hiszen a mostani helyzetben való megfelelő együttműködésért minannyian tehetünk, ez közös érdek!

Fontos tudatosítanunk, hogy a kialakult helyzet bár sok bizonytalanságot rejt magában, mivel nem tudhatjuk, hogy mennyi ideig marad fenn a távoktatás, hány hétről vagy hónapról van szó, s nem könnyű az sem, hogy le kell mondanunk sok dologról, ami eddig az életünk, mindennapjaink része volt, akár a megszokott lakhelyünkről, közegünkről, de ugyanakkor a jelenlegi vészhelyzet nemcsak nehézségeket támaszt, hanem lehetőségeket is, akár az online oktatásra gondolunk, akár a saját életünkre vonatkozóan is sokat tanulhatunk ebből a helyzetből.

S ha átkeretezzük a helyzetet és arra gondolunk, hogy nem a vírus miatt, hanem egymásért, s a magunk egészségéért maradunk otthon, akkor könnyebben viselhetjük ezt az időszakot! A korlátozások mindenkit nehezen érinthetnek, de ha következetesen és sokan csináljuk, eredményes lesz és hamarabb túllehetünk ezen a perióduson!

Az alábbiakban néhány olyan javaslatot olvashattok, ami segíthet megküzdeni a járvány okozta helyzettel, s tippeket arra vonatkozóan, hogy hatékonyak legyetek a távoktatás ideje alatt:

1.Tartsuk meg a eddigi rutinjainkat! Lehetőleg ugyanúgy fix időben keljünk fel, mint amikor egyetemre mentünk, készüljünk föl a napra kis mozgással, nyugodtabb reggelivel!

2.Tervezzük meg a napirendünket: jelöljük ki előre a napi teendőinket! Beleértve az egyetemi előadásokat, gyakorlatokat, s az ezek közötti/utáni időre is tűzzünk ki napi célokat! A tervezés fontos része az eredményes teljesítésnek! Tervezzük be a szabadidőt, pihenést is minden napunkba!

3. Ehhez ÖNFEGYELMÜNKRE is szükségünk van 😊 , ennek fenntartásában segíthet, ha megpróbáljuk külön választani a tanulást és magánéletet, ami most lehet, hogy egy fizikai térre korlátozódik. Például jelöljük ki az egyetemi/tanuló sarkunkat (pl. íróasztal leválasztása, tanulósarok kialakítása), s töltsük a szabadidőt is másik helységben vagy helyszínen, étkezzünk máshol, mint ahol tanulunk/dolgozunk!

4. Szociális kapcsolatok fenntartása: beszéljünk telefonon, cseteljünk, videótelefonáljunk egymással, a fix csoportok tagjaival, barátokkal, évfolyamtársakkal!

5. Ne feledkezzünk meg a mozgásról, ha tehetjük, sétáljunk a szabad levegőn vagy töltsünk időt az erkélyen, teraszon! Otthoni mozgáshoz használjuk ki az élő jógaórákat, más sportórák közvetítését (https://www.beac.hu/hirek/ajanlo/sport-mindenkor-online-beac-edzesek-mindenkinek/)!

6. „Karantén bakancslista”. Írd össze mi az, amit eddig halogattál! Mi az, amit már régóta meg akartál csinálni, el akartál kezdeni, csak mindig a prioritási lista végére került? Milyen filmeket, könyveket akartál elolvasni, milyen otthoni hobbikat szerettél volna kipróbálni, esetleg nyelvet tanulni? A kényszerű otthonmaradás most időt adhat ezeknek a tevékenységeknek!

7. Informálódj mértékkel a vírussal kapcsolatos magyarországi hírekről, de kövesd nyomon az egyetemi kommunikációs csatornákat, honlapot, e-learning felületet, közösségi oldalakat is, és csekkold NEPTUN-üzeneteidet, hogy ne maradj le semmi fontosról!

+1 Őrizzük meg humorérzékünket!

Diáktanácsadónk szolgáltatásai elérhetőek a távoktatás ideje alatt is online formában, keress minket elérhetőségeinken, figyeld programjainkat vagy jelentkezz be hozzánk a honlapon keresztül!

7+1 tipp, hogyan legyünk hatékonyak a távoktatás ideje alatt!