A memóriapalota az egyik legrégebbi mnemotechnikai módszer.

Miért érdemes kipróbálni, használni?

  • már az ókori görögök és rómaiak is használták
  • egyik leghatékonyabb memorizációs eszköz
  • felhasználja a memória mindhárom kulcsfontosságú alapelemét:

1) a képzeletet,

2) a képzettársítást,

3) és a helyszínt.

  • memóriaversenyeken is ezt használják

Hogyan működik?

A memóriapalota módszere azt jelenti, hogy a megjegyzendő információkat hozzátársítod egy tárgyhoz vagy elképzelt helyszínhez. Akár képzeletben, akár a valóságban is körbejárhatsz egy jól ismert helyszínen, a lakásban vagy a szobádban, és hozzáképzelheted a tárgyakhoz a megjegyzendő adatokat.

Fontos, hogy a memorizálás során használt képzettársítás, az asszociáció érdekes vagy vicces legyen, mert így könnyebben rögzül. A technika alapja tehát a vizualizáció, és a térbeli memóriánk. Az agyunk jobban tud visszaemlékezni színes és érdekes képekre, mint egy szóra, és ezt használjuk ki ebben a módszerben.

Azért működik jól, mert az evolúció során az ember agya úgy fejlődött ki, hogy a helyszínek, tárgyak, arcok, útvonalak ismerete sokkal fontosabb volt, mint egy lista megjegyzése, ezért napjainkban is ezekre emlékszünk jobban!

Kép forrása: https://devpost.com/

Lépései:

  1. Válasszunk egy jól ismert helyet! A memóriapalota lehet egy épület (lakásunk), de lehet egy utca, útvonal, egy park , amin keresztül hazafelé szoktunk menni. A lényeg, hogy jól ismerjük és minden részletét fel tudjuk idézni akár erőlködés nélkül is.
  2. Tervezés! Képzeljük el az egész utat, amit végigjárunk. Ha a lakásunkat választottuk, kezdjük a bejárati ajtónál, majd folytassuk az első dologgal, amit belépve meglátunk! Ezután haladjunk végig sorjában a különböző helyiségeken.
  3. A megjegyzendő információk összegzése! Vegyük sorra a megtanulandó lista elemeit és helyezzük el a képüket a memória palotánkban. A humoros vagy szokatlan helyzetek segíthetnek hamarabb megjegyezni őket.
  4. Ismétlés! Ha elkészültünk a palotánk feltöltésével, hogy biztosan minden információra emlékezzünk, járjuk végig néhányszor.

Ajánló:

A memóriapalotához kapcsolódó youtube csatorna: San Fransiscoból jöttem

Források:

https://hatekonytanulas.webnode.hu/news/gondolatterkep1/

http://konnyedtanulas.blogspot.com/2011/05/memoriapalota.html

https://agyserkento.hu/blog/szita-az-agyad-segit-a-memoriapalota

A MEMÓRIAPALOTA