Fontosnak tartjuk, hogy a képernyő előtt és képernyőn kívül töltött idő és a multitasking témaköreivel is foglalkozzunk, ezért egy rövid cikkel készültünk Nektek, amiben hasznos információkat olvashattok a témákkal kapcsolatban. Valamint tanácsokat is kaphattok arról, hogy mikre érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy megőrizzétek lelki egészségeteket és eredményesebbek lehessetek a közelgő vizsgaidőszak alatt.

Ti is érezhetitek, hogy az online oktatás miatt több időt töltötök a képernyő előtt, mint korábban. Valamint, hogy az online órák alatt könnyebb elveszteni a figyelmet, hamarabb elfárad az ember. A vizsgaidőszak során is sokat kell a monitor előtt ülni, a kijelzőt olvasva tanulni. Azt is sokan tapasztalhattátok, hogy órák alatt egyszerre több ablak is meg van nyitva a gépeteken, chateltek, mobiloztok, esetleg főztök, takarítotok is egy-egy előadás közben. Házi írás, tanulás során is előfordulhat, hogy egyszerre több dologgal is foglalkoztok.

De miért is jelenthet problémát a multitasking? Ha több tevékenységet végzünk egyszerre, könnyen előfordulhat, hogy:

 • Megoszlik a figyelmünk
 • Az egyes tevékenységekre kevesebb kapacitás jut
 • Romlik a teljesítmény
 • Többet hibázunk

Ha több mindennel foglalkozunk egyszerre, megoszlik a figyelmünk. Az úgynevezett kognitív kapacitásunk véges, ha egyszerre több dologgal foglalkozunk, akkor ez a véges kognitív kapacitás megoszlik az egyes tevékenységek között. Ez pedig azt eredményezi, hogy az egyes tevékenységekre kevesebb kapacitás jut, mintha csak egy dologra koncentrálnánk egyszerre. Ezáltal pedig romlik a teljesítmény. Azt gondolhatnánk, hogy hamarabb végzünk teendőinkkel, ha egyszerre több feladatot végzünk, de összességében sokkal jobban járunk, ha egymás után végezzük el ezeket. Érdemes tehát egyszerre csak egy feladatra koncentrálni, így nem oszlik meg a figyelmünk, nem úszik el az időnk és eredményesebbek leszünk, kevesebbet hibázunk!

Fontos, hogy szabadidőnket ne csak a képernyő előtt töltsük, hiszen enélkül is sokat nézzük a monitort. Persze ki ne szeretne kikapcsolódásként sorozatokat, filmeket, YouTube videókat nézni, vagy a barátaival, családjával chatelni. A kapcsolattartás ráadásul különösen fontos, és sokszor csak online formában megvalósítható. Nem is kell ezekről teljesen lemondani, azonban érdemes olyan tevékenységeket is végezni, amik képernyőn kívüliek. Lehet, hogy bagatellnek hangzanak a következő ajánlások, de tényleg sokat tudnak javítani hangulatunkon, csökkenthetik a stresszt.

Milyen képernyőn kívüli tevékenységek segíthetnek megőrizni lelki egészségünket?

 • Megfelelő mennyiségű alvás, egészséges táplálkozás
 • Sport, séta, mozgás
 • Meditáció, légzésgyakorlatok, jóga
 • Kirándulás, programok a természetben
 • Háziállatokkal való foglalkozás, játék
 • Új hobbik kipróbálása

Fontos azonban észben tartani, hogy teljesen rendben van, ha nem töltjük ennek a korlátozásokkal teli időszaknak minden percét hasznosan és kreatívan!

A vizsgákra való felkészülés, tanulás során időközönként tartsunk szüneteket! A szünetek alatt érdemes:

 • Felkelni a gép elől
 • Átmozgatni magunkat
 • Szellőztetni

Reméljük, hasznosnak és érdekesnek találtátok a cikket! Sikeres vizsgaidőszakot és kellemes ünnepeket kívánunk Nektek!

Írta: Wolf Anita – pszichológus hallgató


Felhasznált irodalom:

Jakobovits, K. (2020). Nem baj. URL: https://www.facebook.com/jakobovitskittipszichologus/photos/a.101214341236306/222274512463621/

Karnatovskaia, L. V., Johnson, M. M., Varga, K., Highfield, J. A., Wolfrom, B. D., Philbrick, K. L., … & Niven, A. S. (2020, November). Stress and Fear: Clinical Implications for Providers and Patients (in the Time of COVID-19 and Beyond). In Mayo Clinic Proceedings (Vol. 95, No. 11, pp. 2487-2498). Elsevier.

Lepp, A., Barkley, J. E., Karpinski, A. C., & Singh, S. (2019). College Students’ Multitasking Behavior in Online Versus Face-to-Face Courses. SAGE Open9(1), 2158244018824505.

Kép: pixabay.com

Képernyő előtt és képernyőn kívül töltött idő, multitasking