Koncentrálni nehéz. Főleg akkor, ha egy kihívást jelentő vagy éppen unalmas tárgyat kell tanulni. Habár a tanulás sosem volt az iskolai élet legizgalmasabb része, mégsem kell, hogy olyan teher legyen, mint aminek sokan tartják. Egy kis elhatározással és néhány hatékony, tanulást segítő technika bevetésével még a legunalmasabbnak tűnő tantárgy esetén is könnyedén tudsz majd koncentrálni.


1. Készülj fel rá, hogy koncentrálni fogsz

Keress megfelelő helyet a tanuláshoz! Általában segít, ha kizárod a zavaró tényezőket tanulás közben, amennyire csak lehet. Így tudsz a tanulásra figyelni. Találj egy helyet, ahol kényelmesen és kellemesen érzed magad!

  • Legyen ez egy külön szoba, a könyvtár, vagy ha szeretsz a szabad levegőn lenni, menj ki és keress egy helyet, ami mentes a zavaró tényezőktől és van internetkapcsolat, ha szükséges.
  • Mindenki máshol szeret tanulni: valaki a teljes csendet kedveli, mások a fehér zajra esküsznek.
  • Mindig higgy magadban.
  • Ha nem tudod, hogy számodra mi a legjobb tanulási környezet, kísérletezz a különböző helyszínekkel: tanulj egyedül vagy csoportban, zenével vagy anélkül stb. Így hamar kiderül, hogy Te hol tudsz legjobban koncentrálni.

2. Gyűjtsd össze az összes tananyagot, tanulási kelléket

Ide tartoznak a jegyzetek, tankönyvek, munkafüzetek, füzetek, papírok, szövegkiemelők – minden, amire szükséged van a koncentrációhoz és ahhoz, hogy produktívan tudj tanulni. Ide tartozik még egy kis nasi például müzliszelet vagy magvak és egy üveg ásványvíz.

  • Minden legyen kéznyújtásnyira, így nem fogsz kizökkenni, miközben elmész valamiért.

3. Tedd rendbe a tanulási környezeted

Tedd félre azokat az anyagokat, amiket most nem kell tanulnod: legyen rend körülötted! Ez segít csökkenteni  stresszt és növelni a koncentrációt. Ha bármi olyasmi van a közeledben, amire most nincs szükséged, az csak a figyelmedet terelheti el.

  • Ide tartozik, hogy dobd ki az üres ételes dobozokat, papírszemetet és minden egyéb felesleges tárgyat.

4.  Kapcsold ki a felesleges elektronikai eszközöket

Főleg a telefonod, a zenelejátszót, még a számítógépet is, ha nincs rá szükséged a tanuláshoz.

  • A laptop vagy számítógép nagyon könnyen elterelheti a figyelmed és gyengíti a koncentrációt. Ha számítógépen kell tanulnod, hozz létre egy külön felhasználót a tanuláshoz, és egy másikat a kikapcsolódáshoz!

5. Haladj rutin szerint

Határozz mg egy tanulási időt és azt tartsd is be! Ez segít, hogy a tanulásra szánt  idő szokássá váljon, ami hatékonyabbá teszi tevékenységedet. Légy tisztában vele, hogy mikor vagy a legaktívabb, és mikor vagy fáradtabb a nap folyamán. Így tanulhatod a nehezebb tárgyakat a legenergikusabb időszakban.

  • Ha akkor tanulsz, amikor a legaktívabb vagy a nap folyamán, az növeli a koncentrációs készséged.

6. Találj tanulótársat

 Mással átvenni a tananyagot megtöri a tanulás monotonitását, segít megérteni a bonyolultabb összefüggéseket, mert  így láthatod más szemszögből is a dolgokat. A tanulótársad segíthet megtartani a lendületet és arra koncentrálni, amit épp tanulni kell.

  • Néhányan épp a tanulótársakat tartják figyelemelterelőnek. Amikor tanulótársat keresel, olyasvalakit válassz, aki okos, és tud összpontosítani,  vagy talán még aktívabb tanuló, mint te! Így mindig motiválni fog, hogy haladj vele a tanulásban.

7. Legyen ösztönzés

Mielőtt elkezdesz tanulni, tűzz ki valami jutalmat, amit megkaphatsz a sikeres tanulásért! Például miután átnézted a töri jegyzeteidet egy óra alatt, beszélgess a szobatársaddal a napodról, készíts vacsorát, vagy nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból! A jutalom motiválhat arra téged, hogy tanulj és koncentrálj egy bizonyos ideig, majd megkapd érte a méltó jutalmad.

  • Nagyobb projektekhez tűzz ki nagyobb jutalmat, amivel megjutalmazhatod magad a nagyobb erőfeszítésért!

Forrás: https://www.wikihow.com/Increase-Concentration-While-Studying

A cikket Gellén Dorka, az ELTE IK DTK gyakornoka készítette.

Hogyan koncentrálj jobban tanulás közben?