Írta: Ádám Fanni, az Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus egyik pszichológus trénere, IT toborzási szakember

1)    Nem érdemes se az interjún, se az önéletrajzban lódítani!

Kódolási tapasztalatról, tudásról, egyáltalán nem, mert előbb-utóbb úgy is tesztelve lesz.

2)    A telefonos előszűrés lehet, hogy nem a legizgalmasabb része a kiválasztási folyamatnak, de érdemes a velünk kontaktáló HR-essel is türelmesen, nyitottan beszélni! Ő egy összekötő személy, akire ha jó benyomást teszünk és minden más fontos tényező is stimmel (tapasztalati szint, fizetési igény és sok minden más), akkor hamarosan sor kerülhet a szakmai interjúra, ahol valószínűleg a leendő vezetővel lehet már „szakmázni”. Ugyanez vonatkozik az ügynökségeknél történő első interjúra is. A HR-esnek az a feladata, hogy információval lásson el és összekössön a leendő munkáltatóval; ha egyes szakterminust vagy folyamatot nem ismer esetleg, akkor a téma szakértőjeként a számára szükséges mélységbe nyugodtan vond be. Ez egy beruházás, ami később térül meg.

3)    Ha időközben meggondolod magad valamiért és még se pályázol, bátran jelezd! A korrekt, időben jelzett lemondások sokkal kevesebb kellemetlenséget okoznak, mint a harmadjára egyeztett időpontok….

4)    Álljunk pozitívan a kiválasztási folyamathoz és az interjúkhoz, és interjú résztvevőihez! Ha összeségében derűsen állsz a folyamathoz, szemkontaktust is tartasz időnként, akkor valószínűleg jó benyomást fogsz tenni. Hiszen te azért jöttél, hogy megméretesd magad abban, amiben jó vagy, vagy esetleg a szenvedélyed is! J

5)    Ismerd az önéletrajzodat! 🙂

6)    Erősségek és fejlesztendő területek: a legtöbb állásinterjún szóba kerül. Gondold át előre a válaszaidat, és legyenek rá példáid is, amiben megmutatkozik, hogy te hogyan és mit cselekedtél egy munka- vagy bármilyen más teljesítményhelyzetben. Nem baj, ha nincs még tapasztalatod, a fő, hogyha azt gondolod magadról, hogy kiváló csapatjátékos vagy, tudj hozni arra az életed bármely területéről példát. Ne szeppenj meg, ha a gyengeségeidre kérdeznek rá, itt a lehetőség, hogy megmutasd, a múlthoz képest mennyit fejlődtél és/vagy milyen megoldásokat találtál egy nehéz helyzetre!

7)    Nem kell öltönyt viselned az interjún, manapság a „smart casual” elegendő szokott lenni, hogy jó benyomást tegyél.

+1)    Miután sikeresen elhelyezkedtünk és elégedettek is vagyunk a munkahelyünkkel, merjük azt mondani, itt elég jó nekem!

Köztudott, hogy a fejlesztőkre nagy kereslet van napjainkban. Egy nap alatt több toborzó (recruiter) is megkeresheti az IT szakembereket. Így nagy lehet a csábítás, hogy akár egyszerre több tűzben is tartsuk a vasunkat, folyton nyitottak legyünk újabb, jobb lehetőségekre. Viszont az állandó nyitottság, folytonos állásinterjúk egy idő után fárasztóvá válhatnak. Érdemes mérlegelni: Mik a fontos céljaim a karrieremben? Mi fontos számomra a munkahelyemet illetően? Ha a fontos elvárásaink teljesülnek (ami lehet a szakmai fejlődéstől kezdve a jó csapat, megfelelő fizetés), álljunk meg egy pillanatra és nyugtázzuk örömmel azt, hogy képességeinknek és kemény munkánknak megfelelő munkahelyünk van, ami mellett még el is tudtunk köteleződni.
Ha pedig ténylegesen valamilyen hiányt élünk meg jelenlegi munkahelyünkön, állásunkban, akkor lehet érdemes az álláskeresés gondolatát közelebb engedni magunkhoz.
Ezzel magunknak is jót teszünk, de az állásinterjún is visszatetszőként hathat az olyan jelentkező, aki folyton az álláskeresők piacán van – a munkáltatóknak érdeke, hogy olyan munkatársat vegyenek fel, akiben megbízhatnak és tudnak tervezni vele.

Interjú, Superior, A Személyzet
Forrás:pixabay.com
7+1 tipp a sikeres álláskereséshez!