Kedves Érdeklődő!

Az alábbiakban a 2022. január 18-án az ELTE IK mesterképzéseit bemutató Mesterképzés Választó Fórumunk után közzétett információkat találtok a mesterképzésekhez kapcsolódóan.


Kerekasztalbeszélgetés

A kerekasztalbeszélgetéséről készült felvétel az alábbi linken található:

https://bbb.nc.elte.hu/playback/presentation/2.3/1d99292c9399075f0d12cb68554c4f127461db63-1642512952702


Képzések videói

Programtervező informatikus MSc Szoftvertechnológia specializáció :

Programtervező informatikus MSc Információs rendszerek specializáció:

Programtervező informatikus MSc Mesterséges Intelligencia specializáció:

Programtervező informatikus MSc FinTech specializáció:

Térképész MSc:

Geoinformatikus MSc:


Q&A

A Fórumon feltett írásbeli kérdéseket s a rájuk érkezett választ al alábbiakban közöljük:

Felvételivel kapcsolatos kérdések

 • Mi az MSc re való jelentkezés pontos menete?
 • -> Az MSc jelentkezéssel kapcsolatban itt találsz bővebb információkat, beleértve a szakirányokat a magyar és angol nyelvű képzésbe történő felvételi részleteit, a szükséges dokumentumokat és a szóbeli felvételi részleteit: https://www.inf.elte.hu/content/programtervezo-informatikus-mesterkepzesi-szak-msc.t.908?m=47
 • A jelentkezés a felvi.hu-n keresztül történik, ott is további információk állnak rendelkezésre a szükséges dokumentumokról. Az őszi szemeszterre a jelentkezési határidő: 2022. február 15.
 • Mennyire lehet összehangolni, elvégezni akár egy angol akár egy magyar nyelvű képzést egy napi 8 vagy 4 órás állás mellett? Érdemes lehet ilyenkor a nappali helyett esti képzést választani? Minden Msc képzés indul esti formában is?
  -> Az angol nyelvű képzések, specializációk kizárólag nappali képzésben indulnak. A PTI MSc Szoftvertechnológia és Információs rendszerek specializációk elérhetőek esti képzésben is.
  -> Az Információs Rendszerek szakirányon van esti és nappali képzés, minden órát 16 óra utánra osztunk be, hogy munka mellett is lehessen végezni.
  -> Szoftvertechnológián is 16 óra után vannak az előadások és vannak az esti időszakban gyakorlatok és laborok is.
  -> Az angol és magyar PTI MSc tantervének szerkezete különböző. Érdemes a korábban megadott tantervi linken megnézni az aktuális tanterveket.
 • Ha most Bsc modellalkotó szakirányon tanulok, akkor kell pluszban elvégeznem tárgyakat előfeltételeket tekintetében akár magyar akár angol nyelvű Msc képzésre szeretnék menni?
  -> A mesterképzési tárgyak (kevés kivétellel) nem követelnek meg konkrét alapképzési tárgyakat előfeltételként, így az alapképzési specializációtól függetlenül lehet mesterképzési specilaizációt választani, illetve más magyar egyetem informatikai alapkézéseiről vagy külföldről is be lehet lépni.
 • MSc-re néhány év kihagyás (munka) után is lehet jelentkezni, vagy van ennek egy maximális időintervalluma? Jó záróvizsga akkor is kiváltja a felvételit?
  -> Később is lehet mesterképzésre jelentkezni.
  -> Azért arra vigyázzon, hogy ez a hozzáállás általában “önbecsapás” szokott lenni. Néhány év munka után hozzászokik az illető ahhoz a környezethez, jövedelemhez stb. Ritkán fordul elő, hogy utána vált valaki, és újra diák lesz. Ennek most van az ideje, nem érdemes halogatni.
 • Mi a jelentősége az alapképzésen választott szakiránynak a mesterképzés szempontjából? Dékán Úr hozzászólása szerint előkövetelmény szempontjából általában nincs jelentősége, de ha van az én esetemben kivétel, arról hogyan tudok időben tájékozódni? Esetleg más, inkább gyakorlati, mint technikai szempontból mi a jelentősége?
  -> A legjobb alapokkal fog rendelkezni a Szoftvertechnológia szakirányhoz.

Általános, mesterképzéssel kapcsolatos kérdések

 • “Kötelezően választható tárgyak bármelyik specializáció kínálatából” – tehát egy másik szak akár tözsanyagbeli tárgya és vagy kötelező tárgya is de tartozik akár magyar akár angol képzésen?
  -> A “Kötelezően választható tárgyak bármelyik specializáció kínálatából” csomagba minden magyar PTI MSc-s tárgy beszámítható illetve a felvételi kreditpótlásként előírt tárgyak is ide számíthatók be.
 • Mi a különbség aközött, hogy valaki EIT Digital Master School Program keretein belül végzi el a választott mesterszakot, vagy “hagyományosan”? Milyen előnyökkel jár egyik vagy másik?
  -> https://eit.europa.eu/our-activities/education/eit-community-master-programmes#digital
  Az EIT program legfőbb eltérése, hogy két egyetem közös képzéséről van szó, 1 év egyik helyen, 1 év másik helyen rendszerben. Az egyik hely lehet Budapest.
  -> EIT esetében az egyik évet egy külföldi partneregyetemen tölti a hallgató, illetve 30 kredit vállalkozásfejlesztési képzést is kap.
 • Van átjárhatóság a PTI szakirányok között?
  -> A PTI mesterszak specializációk közös magja nagyon kicsi (majdnem diszjunktak a szakirányok), így a  belépéskor kell választani. A PTI mesterszak tartalmi szempontból olyan specilizációk együttese, amelyek külföldön általában önálló szakok formájában működnek. A specializációk között azonban biztosított az átjárhatóság,  tárgyak vehetők fel más szakirányokból is.
 • Jelenleg az MSc képzés távoli oktatási formában zajlik?
  -> Nem, hibrid formában folyt ősszel és várhatóan a félév döntő részében hibrid lesz tavasszal is.

Specializációval kapcsolatos kérdések

 • A programtervező informatikus képzésen szakirányoknak vagy specializációknak nevezzük a különböző képzési területeket? Mindkét elnevezést lehet hallani.
 • -> A hivatalos elnevezés a specializáció, de a Neptun szakiránynak nevezi. Jogilag csak specializációk vannak az Informatikai Karon. A specializáció választást a Neptunban szakirányválasztásként lehet megtalálni. 
 • A programtervező informatikus szakon belül mikor kerül sor a szakirány választásra?
  -> Az MSc-s szakirányokat  a szakra belépéskor kell választani.
 • Illetve mennyire van átjárás (tárgyak szempontjából) az autonóm rendszer informatikus szak és a programtervező informatikus szak között?
  -> Mint két informatika szakterülethez tartozó mesterszak között.
 • Ha a mesterséges intelligencia, önvezető autók téma érdekel, akkor lehet értelme a Modellalkotó szakirányt választani az Artifical Intelligence vagy az Autonomous Systems specializáció helyett, és miért?
  -> Ha önvezető autók, akkor Autonómrendszer informatikus…
  -> Ha  mesterséges intelligencia érdekel, akkor a Mesterséges Intelligencia szakirányt javaslom.
  -> Ajánlom mindenki figyelmébe a Mesterséges Intelligencia Tanszék honlapját (illetve azon belül a témákat, amik folyamatos bővülnek):
  http://mi.inf.elte.hu/
 • AI, Data Science vagy akár információs rendszerek képzésekben mennyire van lehetőség egészségügy vagy ember – gép interakció, kommunikáció témában specializálódni tanulni?
  -> A Modellalkaoó szairányon a jel- és képfeldolgozás területen , ami a laborunknak is része, az egészségügyi alkalmazások.
  -> Az információs rendszerek szakirány néhány labortémája:
  http://irtsz.elte.hu/index.php/tudaskezelo-rendszerek-labor/
 • Cybersecurity szakiránynak van ipari partnere?
  -> Kiberbiztonsági területen (is) kb, 20 céggel van kapcsoltunk, együttműködésünk.
 • Ha valaki virtuális valósággal kapcsolatos technológiákkal foglalkozna, annak melyik szakirányt ajánlanák? Van olyan szakirány ahol vannak ilyen témában kutatások?
  -> Több kutatócsoportunk is foglalkozik VR kérdésekkel, kapcsolatba lehet kerülni a kutatókkal-oktatókkal a Szoftvertechnológia, az MI specializáción, de másutt is.
  -> egy személyes konzultációt javasolnék az MI Tanszék oktatóival.

Tárgyfelvétellel kapcsolatos kérdések

 • A nem IPM kódú tárgyakat BSC-n is fel lehet már venni?
  -> A mesterképzés mintatantervében lévő tárgyak mind IPM kódúak.

Pénzügyi kérdések

 • Msc-n a tanulmányi ösztöndíj mértéke meghaladja a Bsc-n levőt (átlag kb. 20 ezer Ft-ot)?
  -> Az ösztöndíj mindig a hallgatók eredményeitől függ, előre nem lehet megjósolni.
 • Ha valaki elkezdi az Msc-t de nem fejezi be, akkor vissza kell fizetni, vagy ha ezt az első félévben teszi meg(hagyja ott), akkor nem kell?
  -> (Amint megkapjuk a választ az illetékesektől, közzétesszük.)

Morgan Stanley-vel kapcsolatos kérdések

 • Morgan Stanley, konkrétan, mint cég mely jelen levő Msc-s szakirányokról vesz fel munkavállalókat?
  -> (A kerekasztalon elhangzottak alapján:) Minden szakirányhoz vannak munkaterületek a cégen belül, s ha esetleg valamit pótolni kell tudásanyagból, azt is meg tudja tenni a cégnél.

MSc Választó Fórum videók és Q&A