Kisokos, hogy könnyebben éld túl a vizsgaidőszakot


Egész iskolapadban töltött életünkben mindig arról szólt a történet, hogy mit kell megtanulni: ánégyzetplusszbénégyzet, ipariforradalomösszefüggései, máregyhetecsakamamáragondolok, és társai. De tegyük fel a kérdést: mennyit foglalkoztunk azzal, hogy hogyan tanuljunk?

Márpedig ez egy életbevágóan fontos kérdés – hiszen nem mindegy, mennyi időt vesz igénybe a tanulás, hogy mennyire fáradsz el benne, milyen sokáig fogsz a tanultakra emlékezni, vagy akár… hogy mennyire érzed jól magad tanulás közben..

Talán elsőre összeegyeztethetetlennek tűnik a tanulás és a szórakozás. Pedig nem kellene, hogy ez így legyen. Persze, a felnőtt világban, itt az egyetemen sokkal bonyolultabb, összetettebb dolgokat kell megérteni, megjegyezni, mint középiskolában. Szeretheted bármennyire a szakodat, hajthat bármekkora motiváció, előbb vagy utóbb találkozni fogsz olyan témával, ami unalmas, vagy érdektelen a számodra. De itt jön a képbe a tanulási stílus.

Hogy mi az? A tanulási stílus alatt azt a módot értjük, amivel könnyebben, gyorsabban, jobban tudunk képességeket elsajátítani, információt feldolgozni, megtanulni, megjegyezni valamit. Ez mindenkinél más formát ölthet. Ezen cikk célja egy rövid betekintést nyújtani a különböző tanulási stílusokba, hogy kicsit jobban lássad, mi is az ami hozzád illik, ami megkönnyítheti a tanulásod.

Készen állsz rá, hogy kiderítsd mi lehet a te legeredményesebb tanulási stílusod?

Szitó Imre tanulási stílus kérdőíve alapján, melyet Bernáth László, N. Kollár Katalin és Németh Lilla (2015) dolgozott át (kérdőív linkje lent), kilenc féle stílust különböztetünk meg:

Auditív aktív

Jellemzői: Az egyik leggyakrabban előforduló tanulási stílus. Nagyon fontos számodra a beszéd, legalábbis a tanulásod szempontjából. Könnyebben tanulsz, ha hangosan felmondod magadnak a tanagyagot. Csendben ülni, magadban olvasni a leckét nem a te utad.

Hogyan tanulj: A definíciókat hangosan ismételd el 7-szer (Általában ennyi kell, hogy valami a hosszú távú memóriánkba vésődjön. Ez a szám változhat annak függvényében, mennyire ismerős, vagy érdekes számodra a téma). Ezt teheted egyedül, vagy a tanulótársaddal. Ha van rá időd, érdemes lehet nem egymás után ismételgetni, hanem szüneteket hagyni közben, és az időközönti ismétlés technikáját alkalmazni. Vigyázz, nehogy magolásba menjen át a dolog! Légy ott fejben. Tételeknél, más, variálhatóbb tananyagnál ne félj átfogalmazni a jegyzetben vagy tankönyvben álló mondatokat. Bátran játszd azt, hogy te vagy a tanár, aki magyaráz (a hallgatóság lehet egy tanulótársad, vagy az ablakban egy páfrány). Ez segít odafigyelned az anyagra (hiszen amiről beszélni akarsz, arra oda kell figyelned), és összerendezi a gondolataidat. Rájössz arra, mit nem értesz, és mi megy már olyan pengén, hogy nem kell vele foglalkoznod.

Auditív befogadó

Jellemzői: Könnyebben jegyzel meg valamit, amit hallasz egy tanártól, osztálytárstól, vagy bármilyen más hanganyagot hallgatva. Szinte fel tudod idézni, hogyan hangzott el a tanár szájából ez vagy az a mondat. A viccesen, dallamosan, különösen hangzó szavak jobban felkeltik a figyelmedet. Úgy is megjegyzel sok mindent az órai anyagból, ha nem jegyzetelsz, hanem teljes figyelmeddel hallgatod a tanárt.

Hogyan tanulj: Fontos számodra, hogy valami külső forrás (mp3, tanár, osztálytárs hangja, YouTube videó, podcast)  szolgáltassa az információt. Felveheted magad, amint felolvasod a jegyzetedet, egy diasort, ahogyan olvasol egy nehezen megérthető anyagrészt, s ezt visszahallgathatod nem csak, mikor tanulsz. Hallgathatod magad utazás, takarítás, bevásárlás, fürdés, készülődés, edzés (azaz rutintevékenységek, melyek nem igénylik teljes figyelmedet) közben. Vigyázz azonban arra, hogy ne csak háttérzaj legyen, hanem figyelj is oda arra, amit hallgatsz. Mikor ismét leülsz tanulni, sokkal ismerősebb lesz az anyag.

Vizuális ábra

Jellemzői: A formák, színek, és a gyakorlati tanulás a barátod. Jobban emlékszel valamire, ha arról színes ábra, rajz, vagy diagram készült. Nem dereng a tankönyvi bekezdést, de a mellette szereplő képet fel tudod idézni. Könnyebben bevésődik a memóriádba, ha látod, hogyan oldja meg valaki a táblánál a matekfeladatot, csinál egy kísérletet, vagy vezet le egy példát.

Hogyan tanulj: Érdemes bejárnod azokra az órákra, ahol a tanár szemléltet egy bizonyítást, tételt, kísérletet, stb. – keress rá neten olyan videókra, amik számodra nehezen emészthető tananyagot magyaráznak. Te is gyakorold a tételeket, bizonyításokat, azon belül is azt, hogyan kötődnek egymáshoz a lépések. Barátkozz meg a mindmap (gondolattérkép) technikával, ez segíthet rendezni, átlátni a leckét, vele kapcsolatos tudnivalókat. Használj színes filceket, különböző betűtípusokat, alakzatokat, bármit, amit elbír a papír.

Vizuális szöveg

Jellemzői: Képes vagy szinte bevésni a látott szöveget az emlékezetedbe. Fel tudod idézni a jegyzeted kinézetét, a betűk alakját, színét, vagy hogy egy felsorolásban hány pont van. Az is rémlik, nagyjából hol helyezkedik el az információt tartalmazó bekezdés a tankönyv papírján. Jegyzetelsz, és valószínűleg ügyesen is tudod átforgatni a tananyagot “jegyzet nyelvre”. Jobb napjaidon elég lehet elolvasnod a tankönyvet, átfutnod a jegyzetet, átböngészni a diasort.

Hogyan tanulj: Ennél a stílusnál fontos, hogy képes legyél jó jegyzetet írni (például a Cornell-módszer segítségével), kiemelni az anyag lényegét. Használhatsz füzetet, vagy szoftvert, a lényeg csak annyi: látnod kell. Készíts jegyzetet (legyen színes, jól tagolt, ami miatt könnyebben tudod majd felidézni). Mielőtt tanulsz, először nézd át, mi hol helyezkedik el a papíron, hol van felsorolás vagy ábra. Tanulás közben, ha nehézséged van egy fura névvel, kifejezéssel, évszámmal, képlettel, koncentrálj erősen arra, hogyan néz ki. Próbáld a betűelemeket bevésni az emlékezetedbe, majd tedd félre a jegyzeted, és gondolatban igyekezz felidézni, mi hogyan nézett ki és hol volt. Arra azonban figyelj, hogy csak olyasmire fogsz tudni emlékezni, amit nem csak néztél, hanem láttál is, tehát figyelemmel szemlélted.

Mozgás

Jellemzői: Valószínűleg izgő-mozgó vagy, nehezen tudsz az órákon egyhelyben ülni. Jobban tudsz figyelni, gondolkodni, tanulni, ha közben járkálsz, vagy ha mozgást tudsz kapcsolni ahhoz, amit szeretnél megjegyezni.

Hogyan tanulj: A tanulásod kulcsa abban rejlik, hogy a tananyagot össze tudd kapcsolni valamilyen mozgással. Ez lehet szobában való járkálás, erős gesztikuláció vagy mutogatás. Játszd azt, hogy a megtanulandó képlet, tétel, definíció, felsorolás részleteit elhelyezed a kezeddel a levegőben. Figyelj a mozgásodra, hogy mit hova teszel. Ismételd meg többször, hogy a mozgás bevésődjön, és ez később segít majd előhívni a hozzá kapcsolt leckét. Érdemes lehet az írást is segítségül hívni: a jegyzetedet kézzel írd, készítsd magad a tételkidolgozásaidat.

Csend

Jellemzői: Valószínűleg nehezen tudsz összpontosítani, ha nagy a hangzavar körülötted. Ha órán ülsz, és behallatszik az utca zaja, nem igazán sikerül kizárni. Az is irritálhat, ha szeretnél figyelni a tanárra, de melletted valaki éppen sutyorog, matat, fújja az orrát. A koncentrációdat nagymértékben segíti, ha nyugodt, csendes környezetben tanulhatsz, ahol nem zavar senki.

Hogyan tanulj: Mivel elég nehéz mindenféle zavaró neszt kizárni az ember életéből, valószínűleg megtanultad, hogyan ne figyelj rájuk. Szép teljesítmény, de ez akkor is erőfeszítésnek számít. Fontos számodra, hogy sikerüljön egy olyan csendes zugot találni, ahol nem vonja el semmi a figyelmed. Ez lehet egy tanulószoba, egy könyvtár, vagy a saját albérleti, otthoni, kollégiumi szobád. Mielőtt nekiállsz tanulni, némítsd le  telefonod, esetleg dugd be a füledbe a fülhallgatódat (zene ne szóljon benne), vagy pedig akár füldugót. Kérd meg szobatársaid, hogy maradjanak csendben, vagy valamilyen módon különítsd el magad tőlük, ugyanis valószínűleg nem a te asztalod a társakkal való tanulás.

Társas

Jellemzői: Szívesen dolgozol másokkal együtt, legyen a szóban forgó téma egy beadandó, egy projekt feladat, vagy pedig tételkidolgozás. Valószínűleg nem zavar egy aktívan dolgozó csoport közepes lármája sem. Fogékonyabb vagy a mások által meg-, vagy átfogalmazott információkra, könnyebben jegyzed meg a tanulnivalót, ha csoporttársad beszél róla.  

Hogyan tanulj: Neked találták ki a tanulókört. Osszátok fel a tételek kidolgozását egymás közt, kérdezzétek ki egymástól a definíciókat, magyarázzátok egymásnak a tananyagot. Helyszínnek választhatjátok a kampuszon elhelyezett asztalokat, vagy valamelyikőtök szobáját. Próbáljatok kis csoportban dolgozni (max. 6 fő), hiszen minél többen vagytok, annál nagyobb a hangzavar, és nehezebb a kommunikáció.

Értelmes

Jellemzői: Könnyebben tanulsz meg valamit, ami jól van strukturálva: egy olyan anyagot, ami fejezetekre, alfejezetekre osztható. Az az új információ is könnyebben megmarad, amit már tudsz valamiféle meglévő ismerethez kötni, illetve amikor látod, hogy ez az új anyagrész hogyan kapcsolódik a tágabb egészhez.

Hogyan tanulj: Hasznos számodra a jó jegyzet. Írhatod kézzel, szoftverrel, esetleg használhatod a mindmap technikát. Mielőtt nekilátnál a tanulásnak, tekintsd át az egész anyagot: miről szól a tétel/definíció/diasor? Hogyan épül ahhoz, amit már eddig tudsz? Ha úgy érzed, nehezen boldogulsz egy anyagrésszel, próbáld meg először nagyon alapvető vázlatpontokra lecsupaszítani, azt megtanulni, majd ezeket a vázlatpontokat tölteni fel bővebb információval. Próbáld meg nem csak megtanulni az anyagot, hanem értelmezni is. A magolás nem neked való.

Intuitív

Jellemzői: Valószínűleg gyakran fordul elő veled a „heuréka!” pillanat – amikor egyszerűen csak megérted a dolgokat, valahogy hirtelen összeáll a fejedben a kép. Erős megérzéseid vannak, vajon mi lehet a megoldás, illetve, hogy merre kellene elindulnod, hogy megoldj egy adott feladatot. A feladatok, tételek lefordítása az analitikus, lépésről lépésre módszer nyelvére nehézkesnek tűnhet számodra. Előfordulhat, hogy gyakorta találsz olyan összefüggéseket két, látszólag nem összetartozó dolog között, amire senki nem gondolt.

Hogyan tanulj: Az Intuitív stílus főként gondolkodási módot jelöl, de a tanulási stílusra is kihat. A kreativitást, friss látásmódot, váratlan összefüggéseket igénylő témáknál csilloghatsz igazán. Használd a kreativitásod a problémamegoldásokban, beadandóknál. Tételeknél, definícióknál válassz a többi stílus technikái közül, hátha ezáltal kevésbé tűnik száraznak az anyag.

Most, hogy átverekedtük magunkat a tanulási stílusok rengetegén, érdemes néhány dolgot észben tartani: valószínűleg több stílust is használsz, érdemes hát minél többet bevetned a tanulásod során, mert ezek egymás hatását erősítik. Minél többet használod a számodra megfelelő módszereket, annál inkább fogod látni az eredményt. Hiszen tanulni is meg kell tanulni – és mint minden másban, ebben is gyakorlat teszi a mestert.

Az, hogy most már tudod, miként érdemes hozzáállnod/ülnöd/járkálnod a tanuláshoz nagyban járulhat hozzá a fáradság, a stressz csökkentéséhez, és segíthet időt nyerni a feltöltődéshez. Fontos azonban észben tartani, hogy az eredményes tanulás alapja azonban a pihentető alvás. 

Ölvedi Csenge

ELTE Tanácsadás és Iskolapszichológia szakos végzős hallgató
ELTE IK Diáktanácsadó gyakornok
munkája alapján

Ha kérdésed lenne, ezen az e-mail címen elérhetsz: olvedi.csenge.psychology[kukac]gmail.com

Frissítve: 2022.06.20

Források:

Vizsgaidőszaki kisokos – Tanulási stílusok