A tanulás, ismeretszerzés iránti vágyunk ösztönös, mindannyian igyekszünk alkalmazkodni a változásokhoz, gazdagítani és beteljesíteni az életünket.

De tanulás egy egész életen keresztül?! IGEN!

Megmutatjuk, hogy miért és hogyan legyünk „lifelong learnerek”!

Az új és folyamatosan változó technológiák, a globalizáció és még számtalan tényező teszi szükségessé, hogy ezekhez alkalmazkodva fejlesszük készségeinket, képességeinket. Az élethosszig tartó tanulás fogalma (lifelong learning – LLL) a készségek, képességek és ismeretek folyamatos, egész életen át tartó elsajátítását, fejlesztését takarja. Ide sorolhatóak mind a formálisan (pl. egyetem, tanfolyam), informálisan (mindennapi eseményeken keresztül) és más tevékenységek bizonyos elemeként szerzett tapasztalatok, információk (pl. munka során elsajátított szakmai készség).

A tanulás módjai és lehetőségei a hagyományos tantermi oktatáson bőven túlmutatnak, az LLL bármilyen formát ölthet!

Manapság kiemelten fontos kompetencia a tanulási és alkalmazkodási képesség. A gyorsan változó körülmények és a tudományos ismereteink bővülése mellett a készségeink folyamatos felfrissítésére van szükségünk, hogy lépést tudjunk tartani a modern világgal.

Az LLL egy olyan folyamat, ami azoknak az ismereteknek, értékeknek és készségeknek az elsajátítására, és magabiztos, kreatív, élvezetes használatára ösztönöz minket, amelyekre az életünk alatt bármikor és bármilyen körülmény mellett szükségünk lehet. Ez a tudás nem csak a saját éltünkre lehet hatással, hanem a közösségek (pl. munkahelyi csoportok) munkáját is hatékonyabbá, innovatívabbá teheti.

Miben válhat hasznunkra még az LLL?

 • Élesíti az elménket: ahogy idősödünk, a tanulás élesen tartja és élesíti az elménket, javítja a memóriánkat, jótékonyan hat az agyunk működésére. Kutatások szerint minél többet tanul az ember, annál kisebb az esélye az időskori demenciának.
 • Növeli az önbizalmunkat: magabiztosabbá válhatunk az új ismeretek elsajátításában és azok másokkal való megosztásában.
 • Gazdagítja az interperszonális készségeinket: a társas kapcsolatok nagymértékben segítik a készségeink gazdagítását. Amikor megosztjuk mással az ismereteinket, mélyül a kapcsolatunk is.
 • Növeli a karrierlehetőségeinket: a meglévő készségeink fejlesztése, és új készségek vagy szakmák kitanulása előre lépési lehetőséget nyújt a karrierünkben.
 • Javítja a kommunikációs képességeinket: a tanulás általánosságban az olvasási, írási és szövegértési készségeinket fejleszti, melyek elengedhetetlenek a kommunikációhoz is.

Bár a hagyományos oktatásnak jellemzően van eleje és vége, az LLL értelmében vett tanulás inkább a teljes potenciálunk kihasználásáról és az önmegvalósítás eléréséről szól. Az élethosszig tartó tanulás egy szemléletmód, mely segít minket boldogulni ebben a folyton változó világban.

Íme 10 egyszerű lépés a szemléletmód kialakításához:

 • olvass széles körűen és gyakran
 • válassz olyan társaságot, akikre felnézel és inspirálnak
 • taníts másokat; ez a tudásod igazi próbatétele
 • készíts egy listát azokról a dolgokról, amik érdekelnek
 • vágj bele egy saját projektbe
 • alakíts ki egy személyre szabott tanulási környezetet
 • tapasztald ki, hogyan és milyen technikákkal érdemes tanulnod
 • csatlakozz egy (virtuális) tanulócsoporthoz
 • találj egy olyan állást, ahol támogatják és ösztönzik a fejlődésed
 • a tanulás mindig legyen prioritás

Ha még kétségeid támadnának az élethosszig tartó tanulás jelentőségéről, itt van néhány elgondolkodtató információ:

 • Az Európai Bizottság 2021 márciusában több kezdeményezést javasolt, melyek közül 2030-ig egész Európában elérendő fő cél, hogy évente a felnőttek legalább 60%-a vegyen részt képzéseken.
 • A Világgazdasági Fórum (WEF) 2020-as összefoglalója alapján a munkáltatók szerint a legfontosabb készségek között egyre nagyobb hangsúlyt kap a kritikus gondolkodás, a problémamegoldás, az aktív tanulás, reziliencia, stressztűrés és rugalmasság.
 • A vállalatok átlagosan úgy becsülik, hogy az alkalmazottaik 40 százalékának lesz szüksége átképzésre kevesebb, mint fél éven belül.
 • Az üzleti vezetők 94 százaléka (2018-ban még csak 65%) elvárja munkavállalóitól, hogy új készségeket szerezzenek a munkájuk során.
 • A munkaadók döntő többsége felismerte az emberekbe fektetett tőke értékét. A munkáltatók 66 százaléka arra számít, hogy egy éven belül megtérül a továbbképzésbe és átképzésbe való befektetés. 
 • A munkáltatók valószínűsítik, hogy 2025-ig az alkalmazottaik több mint 70 százalékának kínálnak majd át- és továbbképzéseket. Habár a munkavállalók csupán 42 százaléka veszi igénybe a munkáltató által támogatott tanfolyami lehetőségeket.

Ahogy láthatjuk, nagyon valószínű, hogy az egyetemi évek után is az életünk szerves részét fogja képezni a tanulás; tartsuk szem előtt a lehetőségeinket, és barátkozzunk meg az LLL gondolatával.

„Egy mai húszévesnek nem az a jó tanács, hogy “válassz valami olyan szakmát, amire jól fizető piaci igény van”. Ki tudja, holnap is lesz-e rá igény. A jó tanács inkább valami ilyesmi: majdnem mindegy, mit tanulsz, csak amit tanulsz, azt vedd komolyan, értsd meg a dolgok összefüggéseit, és alakíts ki magadban egy olyan szakmai képet, amivel akárhogyan is fordul a világ, jól meg fognak fizetni, mert képes leszel beleilleszteni azt, amire majd éppen akkor lesz szükség.” (Mérő László)


Hasznos tippeket és ötleteket ebben a videóban láthatsz:
https://www.youtube.com/watch?v=cqRoGpSGFwk&ab_channel=TheArtofImprovement

További információkért pedig látogasd meg ezeket a honlapokat:
https://www.teachthought.com/learning/10-simple-ways-to-engage-in-lifelong-learning/
https://www.skillsyouneed.com/learn/lifelong-learning.html
https://uil.unesco.org/document/hungary-strategy-lifelong-learning-issued-2006
https://www.oxfordhandbooks.com/view/10.1093/oxfordhb/9780195390483.001.0001/oxfordhb-9780195390483-e-001
http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf
https://www.coursera.org/

Forrás:
Laal, M., & Salamati, P. (2012). Lifelong learning; why do we need it?. Procedia-Social and Behavioral Sciences31, 399-403.
https://www.teachthought.com/learning/10-simple-ways-to-engage-in-lifelong-learning/
https://www.consilium.europa.eu/hu/meetings/european-council/2021/05/07/social-summit/
http://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf
https://www.citatum.hu/szerzo/Mero_Laszlo/Oktatas


Írta: Weisz-Petróczi Anna, a DTK pszichológus hallgató gyakornoka

Élethosszig tartó tanulás – miért és hogyan?