Kedves Hallgatók!

Az alábbiakban olvashatjátok a fórumon feltett, ám ott a helyszínen nem megválaszolt kérdéseket s a rájuk érkezett válaszokat.

ÁLTALÁNOS kérdések:

 • Van esély bármelyik specializáción kb. általános iskolás matektudással diplomát szerezni?
  -> Tekintve, hogy érettségizett matematikából és az első éven sikeresen túl van a hallgató a specializáció választás időpontjában, feltételezhetjük, hogy magasabb szintű tudásanyag birtokában van már a hallgató, így nem általános iskolai tudással rendelkezik. A különböző tudásszintek kiegyenlítését szolgálja az első féléves Matematikai alapok c. tárgy is.
 • Ha felvesszük az egyik specializációt, de 1 év után meggondolom magam, van lehetőség váltani?
  -> Igen, van lehetőség specializációváltás keretében, melyhez a Neptunban az IK Proginf BSc Szakiránymódosítási kérvény (2018 BSc) nevű elektronikus kérvényt kell benyújtani. A specializációváltás a képzés során egy alkalommal engedélyezhető.
 • Tehát ha fejlesztő specializációra megyek, de megtetszik egy tervezős kötelező tárgy, akkor köt. válként felvehetem?
  -> Igen. 
 • Az világos, hogy a C (szoftverfejlesztő) specializáció után az ELTE-s MSc elég zárva van, de esetleg más egyetemeken nincs lehetőség MSc-re plusz vizsgák nélkül?
  -> Az ELTE mesterszakjaira hivatalosan bárki jelentkezhet, más egyetemekről és külföldről érkező diák is. Mindössze az elképzelhető, hogy bizonyos feltételezett előzetes tudást be kell pótolnod, ahogy ez máshonnan érkezettek esetén is igaz. Hogy mik ezek a feltételezett kompetenciák, az MSc szak tantervi hálójából és tárgyi leírásaiból tudható meg. Mivel az F specializáció flexibilis, nem lehetetlen a megfelelő tudás egyetemen történő előzetes megszerzése. A régi C szakirányról rengeteg diák nyert felvételt eddig is sikeresen a PTI és ARI MSc képzésre. Más egyetemeken elérhető lehetőségekről érdemes a felvi.hu oldalról tájékozódni.
 • Ha más tudományterületekkel szeretném ötvözni az itt megszerzett tudásom, akkor egyértelműen modellező specializáció?
  -> Erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, mert függ attól, milyen területeket szeretnél ötvözni. Ennek eldöntéséhez szükséges a tantervi háló vizsgálata és esetleg a kiszemelt tárgyak választható kreditek terhére történő felvétele. Az is igaz ugyanakkor, hogy komoly interdiszciplináris témák vizsgálata általában már MSc szakon kerül elő, így hasznos a mesterszakok hálóinak és tárgykínálatának vizsgálata is, illetve továbblépés mesterszakra.
 • Ha a fejlesztő és tervező specializáció kötelező tárgyainak jelentős részét is el szeretném végezni, de nem vagyok informatikus zseni, mondható, hogy túl fogom vállalni magam?
  -> A kötelezően választható tárgyak keretében tudsz választani a másik specializáció tárgyaiból, ill. még e fölötti krediteket is teljesíthetsz a karon, ha szeretnél. A tanulmányok tervezését érdemes az első éves tapasztalatok alapján megválasztani, tervezni, a túlvállalás elkerülése érdekében.
 • Ugyanolyan jól el lehet helyezkedni bármelyik specializációra is megyünk, vagy van, ami keresettebb?
  -> A BSc diplomában nem szerepel a specializáció megnevezése, így mindegyik irányon szerzett diploma azonos értékkel bír a munkaerőpiacon.
 • Mondták, hogy a modellező specializáció az inkább felkészítés MSc-re, kapunk egy ízelítőt abból, hogy milyen mesterszakok vannak a Karon?
  -> Az Informatikai Karon a programtervező informatikus, az autonómrendszer-informatikus és az EIT Digitallal közös öt mesterképzés fut jelenleg. Részleteket a következő linken megtalálod: https://www.inf.elte.hu/content/mesterkepzes.t.2740?m=480
 • Ha teljesítem az abszolválás feltételeit, de még maradtak hátra kötelezően/szabadon választható tárgyak, amiket el szeretnék végezni, van rá lehetőségem?
  -> Amennyiben hallgatói jogviszonnyal rendelkezel az IK-n, van lehetőséged további tárgyak elvégzésére. Abszolválás után megszűnik a hallgatói jogviszony.

SPECIALIZÁCIÓkhoz köthető kérdések:

SZOFTVERFEJLESZTŐ:

 • Tanult programozási nyelvekben van különbség a specializációk között?
  -> A fejlesztő inkább Java alapú, a másik kettő C#
 • Kiberbiztonság és a data science mesterszakokhoz elég a C (szoftverfejlesztő) irány?
  -> Erősebb matematikai tudás kell ezekhez. Maga a specializáció ezt nem szolgálja.
 • Fejlesztőn mennyire lehet elmenni ML/AI irányba?
  -> Ugyanúgy, mint bármelyikkel. A gépi tanulásos kurzusok választhatók, MI alapkurzus mindenkinek kötelező.
 • A programozási technológia mit takar?
  -> Eseményvezérelt grafikus felületű alkalmazások fejlesztése Java nyelven.
 • Ha valakit a java meg a web érdekel leginkább, annak a fejlesztő specializációt érdemes választania?
  -> Igen.
 • Van olyan mesterszak, ami kifejezetten a fejlesztő specializációt elvégző hallgatóknak van? Illetve melyik mesterszak áll a legközelebb a fejlesztő specializációhoz?
  -> Nincs, mert a válasz attól függ, ki milyen választható kurzusokat vesz fel.

SZOFTVERTERVEZŐ:

… amint érkeznek a válaszok, frissítjük. 😉

MODELLEZŐ:

 • Mit jelent a “jók matematikából” modellező specializáció esetében?
  -> “Jó matematikából” jelentse azt, hogy az első éves matematikai tárgyakat Matematikai alapok, Diszkrét matek 1, Analízis 1 könnyedén és sikeresen 4-esre, 5-ösre teljesítette, és még tetszett is neki többségében a téma.
 • A gépi tanulás korrelál az elme lemodellezésével? Vannak már erre tett kísérletek, kutatások?
  -> A gépi tanulás egy konkrét mesterséges intelligencia algoritmus család, a tanulásnak azt a módszerét alkalmazza, hogy kezdeti információból (tanuló halmaz) hogyan lehet egyre több tapasztalatot szerezni, és egy tanuló algoritmus segítségével egyre pontosabb képet alkotni a valóságról.Az agy modellezése kb. olyan stádiumban van, hogy igen komplex (nagy méretű) hálózati rendszerekkel próbálják leírni az agyi kommunikációt, ezek vizsgálatához építenek szuperszámítógépeket, hogy szimulálni tudják a folyamatokat. Egy friss érdekes magyar nyelvű cikk: http://real.mtak.hu/119573/1/TothBrigittaetal.AhumanagyiaktivitashalozatelemzesimodellezeseHumanagyi_halozatok1.pdf
Specializáció választó fórum 2021 – kérdezz-felelek