Az egyetemre érkezve sok hallgató szeretné folytatni a középiskolai tanulási szokásait, a középiskolában megszokottak szerint tekint az egyetem működésére is. Az alábbiakban néhány jellemző különbséget találhatsz, ami az egyetemen másképp működik, mint korábbi tanulmányaid alatt.

Milyen főbb különbségek vannak tehát a középiskola és az egyetem között, amire fontos előre tudatosan felkészülnöd?

  • Idő: Több elvárt tanulással töltött idő. Ez hetente akár 50-60 órát is jelenthet.
  • Tanulásszervezés és szabadidő: Az egyetemen a hétvégék, hosszúhétvégék, szünetek nem feltétlenül a kikapcsolódásért vannak, hanem felkészülési időt jelentenek az utána következő időszakra. Ez azt jelenti, hogy a szabadidődet tudatosabban kell szervezned, magának a szabadidőnek is kell tervezni külön időt. A középiskolában ez valószínűleg inkább a tanulással volt így. A naptári pihenőnap az egyetem alatt nem egyenlő a szabadidőddel.
  • Oktatói tevékenység: Az egyetemi oktatók mellett tanársegédek, demonstrátor hallgatók is tanítanak. Az egyetemi oktatók munkaidejének kevesebb, mint felét teszi ki az oktatási tevékenység – ellentétben a középiskolai tanárokkal, aki mindig ott van a diákok számára -, kutatnak, projektekben dolgoznak, egyéb tevékenységeket végeznek.
  • Tanulásmódszertan, időmenedzsment: Az egyetemen feltételezik, hogy megfelelő tanulási módszerekkel, tanulási szokásokkal rendelkezel. Az oktató fog emlékeztetni a feladatokra, határidőkre, hanem egyszerűen kiadja őket, s az általad nyújtottak szerint értékelést ad a teljesítményedre. Ha az órára nem mész el, akkor neked kell gondoskodni a hiányzó információk pótlásáról. Ezért fontos, hogy tudatos legyén a tanulásban, s a hozzá kapcsolódó időmenedzsmentben is.
  • Önállóság: Ha a kurzuskövetelmények leírásában szerepel egy anyag kötelező irodalomként, akkor az az oktató az órákon való külön említés, vagy arról való említés nélkül is számon kérheti a hallgatótól. Ezért fontos, hogy a félév elején összegyűjtsük az egyes kurzusok követelményeit.
  • Fókuszban a tudás: Tapasztalhatod, hogy esetleg a jegyeid, átlagod jóval a középiskolában megszokottak alatti szinten alakul. Ez ne befolyásolja a motivációdat, ne szegje kedved! Az egyetemre a legjobb képességű hallgatók kerülhettek be, itt viszont már keményebb követelmények és értékelések vannak. Az egyetemi tanulmányok során szerzett jegyek sokkal kevésbé jósolják be a munka világában elért sikereket, mint azt sokan gondolják. A cél az egyetem sikeres teljesítése s a tudás elsajátítása. A jegyek jelzések, mely területeken lehetne még több tudásra szert tenni az adott tanagyagból.

A fenti sorok átgondolásával máris közelebb jutottál a tudatosabb hallgatói léthez, már csak a megvalósítás áll előtted! 😉
Sok sikert kívánunk egyetemi éveidhez!

A bejegyzés az Ownert’s Manual for the Student portál írása alapján készült (https://mansci045.uwaterloo.ca).

Különbségek a középiskola és az egyetem között